Om mina produkter


Jag tillverkar mina smycken och miniatyrer för hand i min ateljé. Jag är mycket mån om att varje produkt ska vara välarbetad och vill att mina kunder ska känna att de får en produkt som är skapad just för dem. Därför har jag inga större mängder färdiga produkter på lager, vilket ger dig som kund stora möjligheter att påverka design och utförande för just din produkt.


Miniatyrer

Mina miniatyrer är skapade i flytande och fast polymerlera, vilket är ett samlingsnamn för olika lerprodukter av bland annat märken som Fimo, Cernit, och Sculpey. De färdiga skapelserna härdas i ugn och blir då tåliga och håller i många år. De flesta miniatyrer lackar jag efter härdning och de blir då extra slittåliga. Miniatyrer med mycket små och delikata detaljer lämpar sig inte för barn att leka med, men händer det en olycka och något går sönder kan du antingen själv limma ihop miniatyren med ett bra lim, eller kontakta mig för råd och tips. Om du beställer miniatyrer som ska ges till ett barn för att leka med, uppmärksamma mig gärna på det genom meddelande i kassan så försöker jag göra dem så lekvänliga som det går.

 

Smycken

Jag erbjuder flera av mina smycken med metalldelar i olika utföranden. Detta då jag sett att kunden ofta vill kunna påverka designen av sitt smycke utifrån smak, tycke och budget. Smycken med silverpläterade delar blir exempelvis något billigare än sterlingsilver, men är också tåliga och vackra. Det framgår tydligt när du beställer smycken från mig vilken typ av metall som avses, men nedan finns även mer information om respektive materialval.

Alla smycken jag säljer är nickelsäkra och blyfria och följer därmed gällande EU-direktiv för smycken.


  • Äkta silver (Sterlingsilver 925)

I sitt ursprungliga och rena tillstånd är äkta silver för mjukt för att tillverka smycken i. Därför påför man metallen en legering (blandning) av en annan metall, och materialet som då skapas kallas Sterlingsilver 925. Den högsta silverkvaliteten har de smycken jag säljer med delar av sterlingsilver 925, som består av minst 92,5% silver, oftast mer. Resterande metall är vanligtvis mässing eller koppar.

  • Silverpläterad metall (mässing/koppar)

Silversmycken som inte omnämns som sterlingsilver är silverpläterade. Det innebär att ytskiktet är av riktigt silver men att den totala mängden silver inte kommer upp till 92,5%. Dessa smycken är mycket prisvärda och ytskiktet är lika vackert som äkta silver. Med tiden kan dock den underliggande metallen (ofta mässing eller koppar) nötas fram och synas.

  • Silver-filled

Detta avser en tjockare plätering än ovan, ofta ovanpå mässing eller koppar. Använder man termen silver-filled ska minst 1/10 av smyckets totala vikt utgöras av äkta silver. Dessa smycken är mer slittåliga än smycken i silverpläterad metall, men innehåller alltså inte lika mycket silver som sterlingsilver.

  • Förgyllt sterlingsilver 925

Förgyllda silverprodukter är gjorda av sterling silver med ett guldlager av 18 karat guld på ytan. Guldet påförs genom elektrolys och kan nötas vid slitage. Vid nötning blir smycket ljusare, eftersom silvret då lyser igenom guldlagret. Förgyllt silver stämplas med samma stämpel som sterling silver dvs med siffrorna 925. Obs! Förgyllda smycken ska ej putsas med silverputsmedel då guldpläteringen kan skadas och nötas bort.

  • Gold-filled

Gold-filled eller goldfilled är en engelsk term som i Sverige brukar kunna kallas "gulddoublé". Gold-filled är en bättre variant av guldplätering, då guldlagret är hållbart och även tål flitig användning. Gold-filled är inte likvärdigt med en vanlig plätering där man lägger en metall (exempelvis silver) utanpå en annan metall utan avser smyckesdelar där äkta guld har blivit en del av ytan på den underliggande metallen genom att man under hög värme och tryck pressat ner guldet i metallen. Det guld som används i de gold-filled produkter jag säljer är 14K och varje örhängeskrok är förgylld med ett lager på 1/20 av vikten av 14k guld. Behandlingen ger en slitstark yta som kan hålla hela livet, under förutsättning att du tar hand om dina smycken på rätt sätt.


Smyckesvård - behandla ditt smycke med kärlek!

Alla smycken måste skötas om för att bibehålla sin skönhet. Luftföroreningar, fukt, parfym, hudkräm, spray och naturliga salter som kroppen avsöndrar påverkar smyckena och kan få dem att oxidera snabbare. Förvara gärna dina smycken separat packade i tättslutande plastpåsar eller mjuka tygpåsar (medföljer alltid när du beställer från mig) när du inte använder dem.  Silverfärgen nöts inte bort från ett smycke i sterlingsilver 925 men allt silver mörknar med tiden. 

Tag alltid av dina smycken när du tvättar händerna, tränar eller duschar och innan du smörjer in dig. Undvik kontakt med flytande medel som parfym, tvål, parfym, hudkräm, smink och hårprodukter.

Vid lättare missfärgning kan du torka ditt smycke med en torr mjuk trasa, alternativt försiktigt tvätta med ljummet vatten. Sterlingsilver kan du även putsa med silverputs.

Gnugga inte på ett pläterat smycke då du i värsta fall kan slita på guld- eller silverpläteringen och påskynda oxideringen.


Bra att veta om Nickel

Nickel är en mycket vanlig metall som framför allt används när man framställer rostfritt stål, men även finns i kläder, verktyg, mynt, klockor, batterier och smycken. Den är en mycket glänsande och tålig metall som klarar höga temperaturer, vilket gör att den har många viktiga användningsområden.

Nickel är den vanligaste orsaken till kontaktallergi och eksem, och håltagning (piercing) i öronen eller på andra delar av kroppen anges ofta som den största orsaken till nickelallergi, men även andra föremål kan orsaka allergi. Har man utvecklad nickelallergi är denna allergi bestående och man har sedan problem av olika grad resten av livet.

Inom EU har man reglerat användningen av nickel i varor som är avsedda att användas under lång tid, exempelvis smycken. Gränsvärdet för hur mycket nickel ett smycke som är avsett att placeras i öron (eller andra delar av kroppen) är 0,2 mikrogram nickel per kvadratcentimeter och vecka. För halsband, armband och andra smycken som inte kräver håltagning är gränsvärdet 0,5 mikrogram nickel per kvadratcentimeter och vecka.

Alla smycken jag säljer är nickelsäkra och blyfria och följer därmed gällande EU-direktiv för smycken.